Masterpro Nivo Slider 3.xMasterpro Nivo Slider 3.xMasterpro Nivo Slider 3.xMasterpro Nivo Slider 3.x

Verslag Airborne Freedom Run – 10 september 2023

Airborne_Freedom_Run_-_kopie.jpgZondagmorgen, tevens de heetste dag van het jaar! In gedachten ga je niks anders doen dan verkoeling zoeken bij een zwembad of ergens op het terras zitten met schaduw. Niet voor de mannen van Fortuna die al een hele tijd een bijzonder evenement in de planning hadden staan!

Naast het trainen en lopen van wedstrijden is er de laatste jaren een nieuwe tak van sport bijgekomen in de vorm van het lopen van trails. Op deze zondagmorgen staat op het menu de ‘Airborne Freedom Run’ in Arnhem en omgeving. Vanuit Sint-Oedenrode een uurtje rijden naar Sportcentrum Papendal waar de auto kon worden geparkeerd en de bagage afgegeven kon worden om vervolgens klokslag om 10.00u te starten met een tocht van maar liefst 33 kilometer! Om de moeilijkheidsgraad nog wat te verhogen waren er in deze tocht ook de nodige hoogtemeters verwerkt met stevige klimmen en stormachtige afdalingen op hoge snelheid. Ook bij de groep van 4 doorgewinterde hardlopers van groep 1, die door de duurlopen van Henk Heijmans behoorlijk wat kunnen hebben, hadden na afloop er toch wel wat mee geleden. Niet gek als je je bedenkt dat er tussen de 1e waterpost op kilometer 11 pas 14 kilometer later op kilometerpunt 25 een 2e verversingspost was gesitueerd.

Deze verversingspost was geplaatst bij de begraafplaats voor de gevallen soldaten waaraan we onze vrijheid te danken hebben. Dit is ook de kern van deze trail, aangezien de tocht ons voert langs diverse plekken waar gestreden is en waarbij alle lopers een kruisje meekregen bij de start om deze op de begraafplaats te plaatsen bij het graf van de soldaat die op het startnummer van de loper staat vermeld. Bijzondere ervaring om dit zo te doen en erg mooi.

Na de nodige inname van  liters (sport)drank en eten bij de begraafplaats werd de tocht verder voortgezet. De mannen waren inmiddels wat vermoeider aan het worden aangezien de eerste 25 kilometers hun sporen al wel wat hadden nagelaten in de verzengende hitte. Onderweg liepen de mannen wat verspreid maar bij de tussenpunten kwamen zij elke keer wij bij elkaar als een team. Wat zich kenmerkt bij dit soort trails is dat iedereen elkaar helpt op de moeilijke punten. In dit geval waren langs de route ook bewoners die zorgden voor verkoeling met tuinslangen. Wat ook meehielp waren de extra drankposten in dit stuk van het parcours. De laatste kilometers werden geslecht waarna iedereen de finish bereikte op de markt in Arnhem. Een ware veldslag die met een voldaan gevoel is voltooid en voor herhaling vatbaar is!